Delftse Keramiekdagen

Op 25 en 26 juni 2022 waren de Delftse Keramiekdagen. Een hoogstaand evenement waarbij geselecteerde keramisten uit binnen- en buitenland hun werk presenteerden op de Markt van Delft.

De hoge kwaliteit van bijna 60 kramen op de mooie en karaktervolle locatie maakte de markt tot een aantrekkelijk gebeuren. De markt is goed bezocht en beide dagen was het een levendig gebeuren. De combinatie op zaterdag met de antiek- en curiosamarkt genereerde extra bezoekers. 

Door het betrekken van (kunst)instellingen, bedrijven en ondernemers ontwikkelt deze keramiekmarkt zich tot een evenement met meerdere onderwerpen. Restaurant Willem van Oranje voorzag de hele groep, voor een schappelijke prijs, van een diner op de zaterdagavond. In het Vermeer Centrum Delft was ruimte gecreëerd voor twee keramiekinstallaties. Galerie Terra Delft organiseerde twee belangrijke keramiektentoonstellingen, één in de Oude Kerk en één in de galerie. Bij DOK Centrum was het project Delftse Schatten, een tentoonstelling waar inwoners van Delft laten zien welk keramisch voorwerp uit hun eigen bezit voor hen belangrijk is. De TU Delft (afd. Industrieel Ontwerpen) was betrokken door een presentatie van een 3D-printer op de keramiekmarkt en door een kraam gevuld met werk van oud-studenten. Silex, een groothandel voor keramiek producten, presenteerde zich ook op de markt. Er was ook kinderkraam waar, onder begeleiding, kinderen zelf iets konden maken.

Deze eerste keramiekmarkt waarbij kwaliteit voorop staat heeft veel positieve respons opgeleverd. De horeca rond de markt heeft direct profijt gehad en de deelnemende organisaties ontvingen extra bezoekers. Het is de bedoeling om in de komende jaren te werken een uitbreiding met lezingen, tentoonstellingen, workshops, e.d. waardoor dit evenement ook interessant is voor hotels, horeca, detailhandel en andere partijen.