Een maanlandschap van LEGO

Op woensdag 4 juli werd het maanlandschap ‘LEGO Moon City’ geopend. Dit maanlandschap is gemaakt van 25.000 LEGO stukjes is gebouwd door 300 basisschoolleerlingen uit regio Delft. Het landschap is deze zomer tot en met 17 augustus te bewonderen in het Stadskantoor aan het Stationsplein in Delft. 

LEGO Moon City wordt tentoongesteld in een glazen vitrine van 12m2 groot en 2,5 meter hoog. Vanuit alle kanten kun je mee kijken naar het maanlandschap van de toekomst, bedacht en gebouwd door 300 schoolkinderen. Ze hebben hierbij techniek en wetenschap als leidraad gebruikt voor hun LEGO creaties, zodat het een behoorlijk realistisch scenario is geworden van een mogelijk toekomstig leven op de maan. Zo zijn er bijvoorbeeld een ruimtelift, woonverblijf en mijnen voor o.a. water en helium-3. 

De combinatie van ruimtevaart en LEGO was 40 jaar geleden al een feit toen LEGO haar Classic Space collectie uitbracht. Toen begin dit jaar bekend werd dat het een Zinderende Ruimtevaart Zomer zou worden waarbij honderen wetenschappers, technici, astronauten en studenten naar Delft, Leiden, Noordwijk en Den Haag zouden komen voor de opleiding van de International Space University (ISU), was de link tussen LEGO en Ruimtevaart 40 jaar later weer snel gelegd.

Tijdens het LEGO Moon City project leerden de kinderen over ruimtevaart, planeten, wetenschap en uiteraard over de maan. Vervolgens konden ze hun verworven kennis aan de hand van hun eigen creativiteit, fantasie en ruimtelijk inzicht toepassen door met 25.000 LEGO stukjes het maanlandschap te creëren. 

Het project werd via de Stichting Gebiedsfonds Delft Technology Park gesteund door het Ondernemersfonds Delft.

Bron foto: Bas Vollebregt.