Voorhof: werk tussen de winkels

Met het Ondernemersfonds Delft kun je meer doen dan kerstverlichting of bloembakken aanschaffen. Voorhof-ondernemers hebben gezamenlijk een beheerder openbare ruimte aangesteld.

Sinds 1 oktober 2013 is John Hoeder via de Stichting Stunt aan het werk in Voorhof. "Ik blaas bladeren weg, ruim afval op, en als ik ergens zwerffietsen of grofvuil zie, meld ik dat aan de gemeente. Die ruimt het dan op. Te zijner tijd." De ondernemers in Voorhof betalen John via het Ondernemersfonds Delft.

Niveautje netter
Is het beheer van de openbare ruimte geen gemeentelijke verantwoordelijkheid? Cees Romijn van Ondernemers Papsouwselaan knikt. "Maar vanwege de bezuinigingen hanteert de gemeente een verlaagd beheerniveau. Dat vindt de gemeente acceptabel - maar wij niet. Daarom hebben we John nu via het Ondernemersfonds Delft voor 16 uur per week aangesteld. En het verschil merken we, de buurt staat er nu een niveautje netter bij."

Ook veiliger
Het geld is er ook voor, nu een streep is gezet door een eerder geplande kostbare aanschaf vanuit het fonds, een grote videowall aan de parkeergarage. "Was leuk geweest met het WK, maar goed, de kosten daarvoor hoeven we nu niet meer te maken. En met John zorgen we nu via het Ondernemersfonds Delft niet alleen voor een schoner winkelgebied, maar ook voor een veiliger winkelgebied. Want zo ervaren bezoekers dat. Troep geeft een onveilig gevoel - en maakt alleen maar meer troep. Tenzij het op tijd wordt opgeruimd."

Schone taak
En zo zorgt het fonds ook voor werkgelegenheid - iets waar activeringsbedrijf Stunt blij mee is. "Wij willen mensen zonder werk weer werkervaring laten opdoen", legt Hein Laakes van Stunt uit. "Met zinvol werk. Daarvoor zoeken we samenwerking met het bedrijfsleven. En het is goed om te merken dat iemand al met een paar dagdelen per week het verschil kan maken. We wisten sowieso dat dit werk precies bij John paste. Hij was al jarenlang vrijwilliger bij ons en is ook actief in de Vliegende Brigade van Woonbron."

Ook John is blij met de kans die hem geboden wordt. "Het bevalt me wel", bromt hij. "En de bezoekers ook. 'Wat ben ik blij dat je er loopt', zei een vrouw laatst tegen me. Ze vroeg wel of ik een taakstraf had. Maar het is geen straf, wel een schone taak."

Bron: Nieuwsbrief Gemeente Delft