Restauratie van tentoonstellingspaviljoen

In 2020 ontving Stichting Museum Van Marken 37 bijzondere panelen van een oud tentoonstellingspaviljoen. Er zijn in Nederland niet veel van dit soort paviljoens bewaard gebleven. Daarom is het belangrijk de panelen goed te bewaren en te restaureren. DSM Delft betaalde het herstel van twee van de panelen, met steun van het Ondernemersfonds Delft. Om de overige panelen ook te kunnen herstellen, is Stichting Museum Van Marken de crowdfundingsactie ‘Red de Van Marken Panelen’ gestart.

De panelen maakten deel uit van het Paviljoen van Delftsche Nijverheid. Dit paviljoen werd in 1900 gebouwd in opdracht van Jacques van Marken, oprichter van onder andere de Gist & Spiritusfabriek. Het werd gebruikt op tentoonstellingen om de producten van de Delftse fabrieken te exposeren en te promoten. De wanden van het paviljoen bestaan uit panelen die zijn bekleed met canvasdoeken. Deze doeken zijn fraai beschilderd in art nouveau-stijl, met bijvoorbeeld Hollandse landschappen, ornamenten en de namen van verschillende producten.

Meer weten? Lees dan op de website van Museum Van Marken over de panelen van dit Paviljoen van Delftsche Nijverheid en over de crowdfundingsactie.