Restauratie panelen 'Delftse Nijverheid'

Op zondag 28 augustus 2022 werd de tweede Van Marken Dag gevierd in het Agnetapark in Delft. Als primeur werden daar de eerste twee gerestaureerde panelen van het 120 jaar oude tentoonstellingspaviljoen Delftse Nijverheid aan het publiek getoond.

Het paviljoen werd in 1900 gebouwd om op landbouwtentoonstellingen de producten van Van Markens 'Delftsche Nijverheid' te promoten. Het paviljoen bestond uit 37 canvaspanelen van bijna 3,5 meter hoog. De panelen waren beschilderd met Hollandse landschappen, art nouveau-motieven, producten en de merknamen van de 'Delftsche Nijverheid'. 

Na 120 jaar waren de panelen hard aan conservering en restauratie toe. De restauratie van deze doeken is mede mogelijk gemaakt door DSM en het Ondernemersfonds Delft. 

De panelen zijn een jaar lang te bezichtigen in het atrium van het Rosalind Franklin Biotechnology Center. Per augustus 2023 zullen ze in de Oude Kerk in Delft worden tentoongesteld, als onderdeel van een tentoonstelling in het kader van het 'Antoni van Leeuwenhoekjaar'.

Zie ook: Art nouveau panelen, prachtig tijdsbeeld bewaard gebleven