Meer ideeën sneller mogelijk maken

Wat kun je doen met het Ondernemersfonds Delft? Ondernemers in Buitenhof hebben geen moeite om daar een antwoord – of beter gezegd: antwoorden – op te vinden. Ideeën genoeg!

Feestdagenverlichting. 70 forse plantenbakken op 5 plekken in Buitenhof - en er komen er dit jaar ruim 25 bij. Buitentafeltennistafels bij twee sportverenigingen die hun velden buiten openingstijden beschikbaar stellen voor Buitenhofjeugd. De elektrische bolderkar/bakfiets de Stint voor bso-organisaties - bekijks verzekerd! Een geslaagde en drukbezochte voetbalmiddag. Tien iPads voor het voorleesproject van DOK Voorhof - zo maar een greep uit wat Buitenhof-ondernemers met het Ondernemersfonds voor elkaar hebben gekregen.

Frisser, netter, schoner

Het Ondernemersfonds Delft is een succes, stelt Jeroen de Bruin van de C1000 / Winkeliersvereniging Buitenhof. "Ondernemen is initiatieven nemen. En het fonds helpt ondernemers om gezámenlijk initiatieven te nemen." En de initiatieven zijn in Buitenhof voorlopig nog niet op. "Voor ondernemers van ons winkelcentrum komt er een ondergrondse afvalcontainer. Dat kost wel wat, zo'n € 10.000. Het Ondernemersfonds is bereid een derde daarvan te betalen. De betreffende ondernemers zijn ook om en betalen mee. En op één na vinden alle vastgoedeigenaren het op dit moment ook een plan waar ze graag aan bijdragen. We zien allemaal het nut en het belang van zo'n ondergrondse container. Dat maakt de omgeving hier frisser, netter, schoner. Vóór de zomer - uiterlijk! - moet die er zijn."

Exporteren

Daarmee is voor dit jaar al € 3.300 uit het Ondernemersfonds besteed. Er valt dus nog wel wat te verwachten, want het fonds stelt jaarlijks zo'n € 35.000 beschikbaar voor initiatieven van Buitenhof-ondernemers. "Dat gaat wel goed komen", verzekert De Bruin. "We hebben alweer nieuwe ideeën. Extra plantenbakken bijvoorbeeld - wegens succes uitgebreid. Dat doen we samen met Tanthof West-ondernemers; in die wijk komen 60 plantenbakken - we exporteren ons idee gewoon naar andere wijken."

Verschil in aanpak

De Bruin zit ook in de Raad van Advies van het Ondernemersfonds Delft. In deze RvA zijn alle wijken vertegenwoordigd. "Daar leer je van elkaar, hoor je nieuwe dingen waarvan je soms denkt: 'Dat willen wij ook!' Neem die plantenbakken. Dat is alleen maar goed. En je merkt ook dat niet elke wijk dezelfde aanpak heeft. Voor ons is het prima om jaarlijks leuke dingen te doen voor ondernemers en de wijkbewoners, in Voorhof is ervoor gekozen om een aantal jaar te sparen voor één mega-aanschaf: een supergroot lichtscherm op de Hovenpassage-parkeergarage. Ook dat is prima."

Van binnenstad tot Buitenhof

Het Ondernemersfonds is opgezet als pilot voor drie jaar. Dit jaar is het laatste pilotjaar. Na de pilot wordt bekeken of het fonds wordt gecontinueerd. Wat adviseert RvA-lid De Bruin? "Doorgaan! Het doet precies waar de gemeente het voor heeft bedoeld. Neem de feestverlichting - voorheen alleen in de binnenstad, nu overal, van binnenstad tot Buitenhof. En, zoals gezegd, het fonds werkt als smeerolie om sámen initiatieven te nemen."

Bron: Nieuwsbrief Delft.nl