BedrijvenKring Schieoevers in actie

Het is het grootste bedrijvengebied van Delft, BedrijvenKring Schieoevers (BKS). Van de Hooikade tot aan het overlaadstation, aan beide zijden van de Schie. Wat speelt er?

Laten we 69 zaken regelen. Dat was kortgezegd de uitkomst van een enquête in 2011 onder de circa 185 bedrijven in dit gebied. “De enquête hadden we ook gestuurd naar vastgoedeigenaren in dit gebied, naar makelaars en naar stadsbestuurders”, zegt projectcoördinator Jaap Langhout van BedrijvenKring Schieoevers. “De enquête mondde uit in 69 actiepunten, die in het kort neerkomen op: zorg voor volle panden, zorg voor werk, zorg voor een steeds beter ondernemers- en vestigingsklimaat en zorg voor meer voorzieningen, waaronder horeca. En dat is waar we ons de komende jaren op gaan richten.”

Ommezwaai
Een jaar of drie geleden is de organisatiegraad van BKS-ondernemers fors toegenomen. Van de 185 ondernemers hebben 105 zich verenigd in de BKS. Stonden vroeger lezingen en veel theoretische verhandelingen op de agenda, nu zijn BKS-ondernemers met elkaar bezig om het gebied aantrekkelijker te maken. Het is niet helemaal toevallig dat de ommezwaai samenviel met de komst van het Ondernemersfonds Delft, stelt Langhout. “Het heeft onze financiële mogelijkheden een boost gegeven. Alle plannen voor dit jaar bekostigen we via dit fonds.”

Punt voor punt
Maar toch: een 69-puntenplan, is dat niet erg ambitieus? Langhout: “We hoeven het niet morgen gerealiseerd te hebben, maar we weten waar we naartoe willen. Stap voor stap, punt voor punt.  Vorig jaar konden we weer wat punten afvinken: toen hebben we het keurmerk Veilig Ondernemen behaald bijvoorbeeld. Dit jaar willen we 6 punten uit ons puntenplan regelen. Die hebben – net als het veiligheidskeurmerk – vooral te maken met het aantrekkelijker maken van dit gebied voor ondernemers. Het gaat om de aanleg van een glasvezelnetwerk tot het upgraden van groen en de zijstraten. Dat nemen we wellicht over van de gemeente. De gemeente moet bezuinigen en doet dat ook op het onderhoud van de openbare ruimte. Dat doet pijn. We nemen als het kan het onderhoudsbudget van de gemeente over en gaan het zelf regelen, op het niveau dat wij willen. En verder staan er activiteiten op die te maken hebben met elkaar ontmoeten, kennis maken en delen – en ruimte maken en delen.”

Pionieren met potentie
Voorbeelden? Langhout: “Eén: YES!Delft groeit uit zijn jasje. Wij hebben met de Schiehal een plek waar jonge ondernemers kunnen pionieren en verder groeien. Die samenwerking heeft veel potentie. Jonge innovators stromen door naar de Schiehal. Twee: BKS-bedrijven gaan dit najaar interactieve open dagen houden en gunnen anderen daarbij een kijkje in hun keuken. Bezoekers kunnen aangeven wat ze top vonden, en welke verbeteringen ze aanbevelen. Dit jaar brengen we trouwens ook een BKS-magazine uit, waarin álle 185 ondernemers zich kunnen presenteren. En drie: vorige week vond in de binnenstad een nieuw event plaats: Delft Serveert. Mede mogelijk gemaakt door de Makro, die het heeft gesponsord. We delen niet alleen met elkaar, maar ook met anderen – om onze naamsbekendheid te vergroten en leegstand en verpaupering tegen te gaan. En het werkt: op andere bedrijventerreinen neemt de leegstand toe, hier niet.”

Hapje en drankje
En meer horeca? Die wens blijft de komende jaren actueel. Wel is er Huszár en Lijm & Cultuur. “Maar er mag wel een tandje meer horeca bij”, vindt Langhout. “Een mooie horecazaak midden in het gebied bijvoorbeeld, waar je kunt afspreken voor een hapje of een drankje als je met elkaar 69 zaken wilt regelen.”

Bron: Nieuwsbrief Delft.nl